Hoe houd ik mijn prostaat gezond?


Net zoals het voor vrouwen belangrijk is dat zij hun borsten regelmatig controleren op mogelijke cystes of borstkanker is het belangrijk voor mannen dat zij controleren of de prostaat afwijkingen vertoont. In deze blog lees je wat de symptomen zijn van een vergrote prostaat en hoe je je prostaat gezondheid houdt.

Ontdek hier voedingssupplementen voor een goede prostaat

Vergrote prostaat

Er zijn 2 soorten afwijkingen, een goede en kwaadaardige vergroting van je prostaat.  Bijna 15% van de mannen krijgt te maken met de kwaadaardige vorm, kanker. Prostaatkanker is de meest voorkomende vorm van kanker bij mannen. Het lastige is dat je helemaal niets merkt van prostaatkanker. Je kunt voorkomen dat prostaatkanker bij toeval wordt ontdekt door zelf te controleren of preventief te laten controleren door je huisarts. Vooral bij mannen die de 50 zijn gepasseerd is dit heel belangrijk. Maar ook voor mannen die die leeftijd nog niet hebben bereikt kan het geen kwaad. 

Wat is de prostaat?

De prostaat is een klier zo groot als een walnoot die alleen bij mannen voorkomt. De prostaat zit vlak onder de blaas. De plasbuis loopt dwars door de prostaat heen. De prostaat maakt een vloeistof aan die ervoor zorgt dat zaadcellen kunnen zwemmen en de kwaliteit van de zaadcellen goed blijft. Daarnaast speelt de prostaat een rol bij het orgasme van de man. Niet zo gek dus dat hormonen bij mannen invloed hebben op de prostaat. 

Hoe ontstaan er veranderingen van de prostaat?

Het mannelijk geslachtshormoon testosteron beïnvloedt de prostaat. Naarmate mannen ouder worden, verandert de hormoonhuishouding. De man gaat minder testosteron produceren en meer oestrogeen, dat heeft gevolgen voor de prostaat, deze wordt groter. De prostaat groeit zowel van buiten als naar binnen. Dit heeft gevolgen voor de plasbuis die door de prostaat heen loopt omdat deze in de verdrukking komt. Daarom hebben de symptomen van een vergrote prostaat bijna altijd te maken met plassen. 

Goedaardige prostaatvergroting

Gelukkig zijn de meeste prostaatvergrotingen goedaardig en alleen maar lastig. Het plassen gaat moeilijker en je moet vaak ’s nachts eruit om de blaas te legen. Het is belangrijk als je veranderingen in plasgewoontes merkt om hiermee naar de huisarts te gaan, ook al heb je er geen last van. 

Kwaadaardige prostaatvergroting

Prostaatkanker is de kwaadaardige vorm van een vergrote prostaat. Prostaatkanker komt vaak voor in België. Jaarlijks wordt er in Nederland bij meer dan 5.000 mannen prostaatkanker vastgesteld. In meer dan 70% van de gevallen gaat het om mannen van 65+. Prostaatkanker wordt bijna altijd door toeval ontdekt want er zijn in het beginstadium eigenlijk nooit klachten. In sommige gevallen kan de aanleiding om naar een arts te gaan problemen met plassen zijn. Ook een branderig gevoel bij het plassen en troebele of bloederige urine kunnen een reden zijn om naar de huisarts te gaan. Als je met deze klachten naar de huisarts gaat, heb je hoogstwaarschijnlijk last van een vergrote prostaat. Welke van de twee vormen moet dan nog worden onderzocht. 

Wat zijn de symptomen van een vergrote prostaat?

Natuurlijk heeft niet iedereen last van de zelfde symptomen maar over het algemeen kunnen we wel zeggen dat je last kunt hebben van:

 • Niet goed kunnen beginnen met plassen
 • Vaker moeten plassen 
 • Minder urine uitplassen per keer
 • Troebele urine
 • De urinestraal is minder krachtig en kan soms worden onderbroken
 • Nadruppelen en ongewenst urineverlies
 • Nachtelijk plassen
 • Een branderig gevoel bij het plassen
 • Het gevoel hebben dat de blaas niet leeg is

Mocht je van één of meerdere symptomen last hebben, dan is het advies om contact op te nemen met je huisarts.

Hoe houd ik mijn prostaat gezond?

Overal in de wereld wordt onderzocht hoe de prostaat gezond kan blijven.

 • Gezond eten heeft een positieve invloed op de prostaat. Van fruit en broccoli is dit bewezen.
 • Mannen die veel sporten hebben 30% minder kans op prostaatproblemen dan mannen die bijna niet bewegen.
 • Een gezond seksleven verkleint de kans op prostaatkanker met 20%. Regelmatig klaarkomen, houdt de prostaat actief, omdat bij elk hoogtepunt de bekkenbodemspieren én de prostaat zich samentrekken.
 • Er zijn kruiden en planten waarvan men beweerd dat deze een gunstige invloed hebben op de prostaat. Dit is niet wetenschappelijk bewezen maar uit onderzoek is wel vastgesteld dat bepaalde kruiden en planten een positieve werking hebben op de prostaat. MACA is hier een goed voorbeeld van en wordt veel gebruikt in voedingssupplementen die een gezonde prostaat ondersteunen.

Voedingssupplementen voor de prostaat

 Maca poeder is een soort karamel variant van cacao poeder. Maca poeder is geen lastige superfood om in gerechten te verwerken. Het is goed te combineren met de meeste soorten fruit, smoothies, shakes en soepen. Een zeer populaire combinatie is maca met cacao.  

Maca is een superfood. Goed voor zowel mannen als vrouwen
Maca is een superfood. Goed voor zowel mannen als vrouwen

Wat is een goed maca supplement?
Maca wordt al eeuwenlang gebruikt voor meer energie, kracht en levenslust
Maca wordt al eeuwenlang gebruikt voor meer energie, kracht en levenslust

WAT IS EEN PROSTAATMASSAGE? 

 De prostaat zit in de onderbuik van de man, rondom de plasbuis, onder de blaas en nabij de endeldarm. Deze klier is ongeveer zo groot als een walnoot. En maakt onderdeel uit van het voortplantingssysteem.  Bij het anaal inbrengen van een vinger, penis of vibrator/dildo kan de prostaat gestimuleerd worden, wat een prettige sensatie geeft en seksueel opwindend kan werken. Stimulatie van de P-spot kan het orgasme naar een hoger level tillen!  

Prostaatmassage vibrator voor mannen
Seksspeeltjes voor mannen zijn geen taboe meer!
Seksspeeltjes voor mannen zijn geen taboe meer!

LEUK OM TE WETEN! 

Maca poeder kan helpen bij het verbeteren van je uithoudingsvermogen en kracht. Dit komt door de grote hoeveelheid eiwitten en vitamines en mineralen die aanwezig zijn in maca poeder. Kruisbloemige groenten, zoals bloemkool, spitskool, boerenkool en broccoli ondersteunen de algehele gezondheid. Maca doet dit ook.  

Verbeter je Seksuele Gezondheid met Male Plus en Femme Plus | Male Plus

Verbeter je Seksuele Gezondheid met Male Plus en Femme Plus | Male Plus

Male Plus & Femme Plus zijn voedingssuplementen op basis van natuurlijke ingrediënten die je energieniveau verbeteren en de algehele gezondheid en welzijn bevorderen. Ontdek zelf de voordelen!

ONTDEK MEER

Meest recente posts

Tevreden klanten aan het woord

In de kijker

Recente artikelen over vitaliteit en gezondheid

Slank in 9 weken

Laat je begeleiden naar een nieuwe levensstijl. Blijf gemotiveerd dankzij het wekelijks bezoek aan je personal coach. Leer lekkere nieuwe gerechten kennen en ontvang veel extra tips, met daarenbovenop een een toffe babbel. 

Ja, ik start nu!
Update cookies preferences