6 signalen dat je te weinig eten binnenkrijgt
6 signalen dat je te weinig eten binnenkrijgt
17 mei 2022 
4 min. leestijd

6 signalen dat je te weinig eten binnenkrijgt

Geld sparen en afvallen verschilt weinig van elkaar. Het eerste vereist dat je minder uitgeeft en het tweede vraagt dat je minder binnenkrijgt. Wat veel mensen echter niet weten, is dat 'te veel calorieën bezuinigen juist averechts kan werken', zegt Tim Torfs.


'Te weinig calorieën binnenkrijgen, pakt bijna altijd verkeerd uit,' zegt Tim. 'Je lichaam heeft namelijk ook calorieën nodig om calorieën te verbranden.' Het is net als met een vuurtje stoken: je moet wel aanmaakhout hebben om het vuur aan te krijgen.

Zie je voeding als het aanmaakhout van je lichaam, alleen wakkert het in dit geval je stofwisseling aan waardoor afvallen mogelijk wordt. Als je genoeg eet, gebruikt het lichaam eerst je voedsel als brandstof. Pas daarna kijkt het hoe de vetvoorraden er voor staan. 'Als je te weinig calorieën binnenkrijgt, schakelt je lichaam over op besparingsmodus, wat afvallen erg lastig maakt,' zegt Tim.

diner eten

Je denkt de hele dag aan eten

Kom je niet door je dagelijkse to-do lijst omdat je continu wordt afgeleid door de gedachte aan eten? Waarschijnlijk weet je al hoe laat het is. Tijd om meer te eten! Voeg bijvoorbeeld een extra ochtend- of middagsnack toe aan je dag. Dit stilt de honger en verhoogt je calorie inname. Als je het echt goed wilt doen, 'eet je bij voorkeur iets met veel vezels én eiwitten,' zegt Torfs. Een hardgekookt eitje met zeezout of een cracker met soep zijn bijvoorbeeld perfecte, gezonde snacks.

Je slaat maaltijden over

Koffie is geen volwaardig ontbijt en jezelf verhongeren is zeker niet de sleutel tot gewichtsverlies. Tim Torfs adviseert sterk om 'het ontbijt of andere maaltijden nooit over te slaan'. Dit heeft effect op je psychologische toestand en je zult je sneller gaar en hongerig voelen, met het risico dat je naar eten wil grijpen - vaak meer nog dan je die dag überhaupt had bezuinigd. Eet daarom liever op regelmatige tijdstippen en verdeel dit bij voorkeur over minimaal drie maaltijden en twee tussendoortjes per dag.

Hoofdpijn en duizeligheid

Wanneer je hersenen te weinig glucose op voorraad hebben, merk je dat meteen aan alles. Je wordt duizelig, rillerig en hoofdpijn bonkt in je kop als een buurman met een klopboorfetisj. In andere woorden: je bloedsuiker is te laag, want je eet simpelweg te weinig. Begin daarom eerst met wat meer eten, alvorens je naar de paracetamol grijpt.

Je bent snel moe

Te weinig eten zal je sportprestaties niet bevorderen en kan er zelfs voor zorgen dat je niet eens meer naar de fitness gaat. 'Als je niet genoeg eet, zul je continu moe zijn,' zegt Torfs. 'Dat komt je motivatie natuurlijk niet ten goede.' Stop daarom wat extra brandstof in je tank en merk meteen de voordelen.

Je bent snel geïrriteerd

Hangry is het woord voor een slecht humeur door honger. 'Datzelfde gebeurt ook als je te weinig calorieën binnenkrijgt,' zegt Tim Torfs. Onderzoek heeft zelfs uitgewezen dat jezelf bepaalde dingen ontnemen (zoals calorieën), tot meer boosheid en frustratie leidt. Als je wil afvallen, is het doel om minder te eten om je lichaam te veranderen; niet je humeur.

Je hebt meer honger, ook na het eten

Jezelf tekort doen met een piepkleine salade, resulteert eerder in meer honger dan minder. Eet daarom liever volkoren producten, gezonde vetten en eiwitten – dit zal je langer verzadigen waardoor je minder aan een toetje of ongezonde snacks zult denken. 'Daarnaast krijg je hiermee ook alle voedingsstoffen binnen die je lichaam nodig heeft,' zegt Tim Torfs. 'Portiecontrole gaat niet om minuscule maaltijden, maar om grote porties gezonde producten en kleine porties ongezonde producten.'

salade eten

Over de schrijver
Reactie plaatsen
Perfect om te bakken, braden en grillen Slechts één spray is voldoende Ook handig voor het invetten van je bakvorm ...
De BBQ toppingsauzen zijn vegetarisch & veganistisch en hebben een handige hersluitbare verpakking.
Snickers Hi Protein Bar van Mars heeft dezelfde overheerlijke karamel, pinda en chocolade smaak als de gewone Snicker, maar bevat daarnaast ook 22g Eiwit per reep!...

Deze bouillon combineert de sublieme smaak die u verwacht van Sublimix met de strengste kwaliteitsnormen. Sublimix groentenbouillon bevat geteelde ingrediënten van de fijnste kwaliteit, en dat proe...