Waar moet je als diabetespatiënt bij warm weer op letten
Waar moet je als diabetespatiënt bij warm weer op letten
12 juni 2018 
4 min. leestijd

Waar moet je als diabetespatiënt bij warm weer op letten

Waar moet je als diabetespatiënt bij warm weer op letten?

Ga je lekker op zonvakantie naar het buitenland? Of op zomervakantie in eigen land? Als diabetespatiënt zijn er dan een aantal dingen waar je rekening mee moet houden. Ontdek wat de warmte met je bloedglucosewaarden en medicatie doet. Daarnaast geven we je een aantal tips om het zomerse weer goed door te komen.

Gevolgen van de warme voor diabetes

Warmte vermindert de insulinebehoefte en zorgt ervoor dat insuline sneller wordt opgenomen. Meet je waarden daarom een keer extra voordat je van de warmte gaat genieten en tijdens een dag in de zon. Overleg met je behandelaar over het aanpassen van je dosering voor een dag in de zon en ga niet meteen na het spuiten in de zon liggen. Door de warmte wordt de insuline extra snel opgenomen, waardoor je een hypo riskeert. Wacht liever even en eet eerst iets. Ook bij het gebruik van sulfonylureumderivaten (SU’s) is er een verhoogd risico op een hypo bij warmte.

Warmte beïnvloedt de werking van insuline

Extreme warmte gedurende langere tijd kan de werkzaamheid van insuline beïnvloeden. Bewaar insuline en glucagon op een koele plek tussen de 2 en 8 graden en vermijd temperatuurwisselingen. Houd je aangebroken insulinepatroon of -flacon uit de zon.
Neem je insuline en glucagon bij warm weer mee in een koelbox, maar leg het niet te dicht bij de koelelementen. Je kunt ook een koeltasje gebruiken. Is je insuline in je koelbox of koeltasje bevroren? Dan kun je het niet meer gebruiken. Leg geen insuline in de kofferbak van je auto en laat je medicatie nooit in de auto liggen. Als je auto een uur in de volle zon staat, wordt het al snel 60 graden.

10 tips bij warm weer

1. Drink voldoende water

Drink 1,5 tot 2 liter water per dag. Door uitdroging kan je insuline minder goed werken.

water drinken

water drinken

2. Let op met de zon

Pas op met te veel zon. Verbranding kan je diabetes ontregelen.

3. Meet je bloedglucosewaarden vaker

Warm weer heeft vaak ongemerkt invloed op je bloedglucosewaarden. Meet daarom extra als je een bloedglucosemeter gebruikt, zodat je hier tijdig op kunt reageren.

4. Houd je medicatie uit de zon en koel

Insuline, glucagon en teststrips mogen niet in de zon worden bewaard. Ook je tabletten kun je beter niet in de volle zon leggen. Extreme hitte vermindert de werkzaamheid van insuline. Bewaar je medicatie daarom in een koelbox of een koeltasje.

5. Bescherm je voeten

Loop zo min mogelijk op blote voeten. Zo voorkom je wondjes.

6. Wees matig met alcohol

Een wijntje of een biertje op het terras in de zon klinkt verleidelijk. Bij meer dan 1-2 glazen alcohol in combinatie met het gebruik van een SU-preparaat of insuline vergroot je de kans op te lage bloedglucosewaarden in de nacht. Neem bij meerdere glazen alcohol voor het slapengaan een boterham en water. Zo kun je een hypo en uitdroging voorkomen.

7. Let op je eten

Bij warm weer eet je vaak anders. Bijvoorbeeld een ijsje of andere zomerse tussendoortjes. Bekijk deze handige fruitlijst en ijslijst van het Diabetes Fonds voor de koolhydraten en calorieën. Wil je op een zomerse dag lekker lang tafelen of op een later tijdstip eten? Dat kan! Je tablet innemen of insuline spuiten kan zonder nadelige gevolgen wel een keer een uurtje of twee later.

8. Bewegen kost meer energie

Wees je ervan bewust dat beweging (zwemmen, wandelen, etc.) je met warm weer meer energie kost. Dit kan soms leiden tot lage bloedsuikers.

9. Neem een extra infusieset, pleister of sensor mee

Pleisters van infusiesets, draadloze pompen en sensoren kunnen door water, zweet en zonnebrandcrèmes eerder loslaten. Neem daarom – vooral als je langer van huis bent – extra pleisters, infusiesets of sensoren mee.De pleister heeft twee uur of langer nodig om goed te hechten, dus breng niet vlak voordat je gaat zwemmen een nieuwe aan. Heb je vaak plakproblemen bij warm weer? Hier vind je een aantal tips om dat op te lossen.

10. Zwemmen? Koppel je pomp zo nodig af

zwemmen

zwemmen

Heb je een insulinepomp? Informeer dan bij de fabrikant of je met je pomp kunt zwemmen en duiken. Kan dit? Vraag dan ook hoelang en hoe diep je onder water kunt. Is je insulinepomp niet waterdicht? Koppel de pomp dan af voordat je gaat zwemmen. Spuit vervangende, kortwerkende insuline als je de pomp langer dan een uur afkoppelt. Vergeet niet om de pomp daarna weer aan te koppelen!
Let op: er is een verschil tussen ‘waterdicht’ en ‘waterbestendig of spatwaterdicht’. Waterbestendig of spatwaterdicht betekent dat het niet erg is als je pomp een beetje nat wordt, maar hij kan niet helemaal onder water.

Over de schrijver
Reactie plaatsen
Perfect om te bakken, braden en grillen Slechts één spray is voldoende Ook handig voor het invetten van je bakvorm ...
De BBQ toppingsauzen zijn vegetarisch & veganistisch en hebben een handige hersluitbare verpakking.
Snickers Hi Protein Bar van Mars heeft dezelfde overheerlijke karamel, pinda en chocolade smaak als de gewone Snicker, maar bevat daarnaast ook 22g Eiwit per reep!...

Deze bouillon combineert de sublieme smaak die u verwacht van Sublimix met de strengste kwaliteitsnormen. Sublimix groentenbouillon bevat geteelde ingrediënten van de fijnste kwaliteit, en dat proe...