Echte Spaanse Riz con Leche | Instituut Tim Torfs

Echte Spaanse Riz con Leche

Echte Spaanse Riz con Leche

Tim’s ultieme Riz con Leche: Mijn favoriete Spaanse dessert

Telkens als ik in Spanje ben, ga ik steevast op zoek naar Riz con leche. Het ene moment proef je een kommetje dat je zo naar gastronomische hemel brengt, het andere moment valt het compleet tegen… Maar als het goed is, is het onweerstaanbaar: romig, zacht en perfect op smaak met kaneel en citroen. Na heel wat proeven en uitproberen heb ik het allerbeste recept verzameld, zodat je thuis een échte, authentieke Spaanse Riz con leche op tafel tovert. Hier maak je gegarandeerd indruk mee... zowel op jezelf als op je gasten! En ja, het is geen dieetrecept :-)


Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 liter volle melk
  • 100 g ronde dessertrijst (zoals risotto-rijst)
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 1 kaneelstokje
  • 1 stuk citroenschil (zonder wit, in één lange reep)
  • 1 snufje zout
  • Optioneel: beetje boter, een scheutje gecondenseerde melk
  • Voor de afwerking: gemalen kaneel

Zo maak ik het altijd:

  1. Rijst spoelen: Ik spoel de rijst altijd even onder koud water en laat hem goed uitlekken. Zo krijg je straks die perfecte textuur.
  2. Melk op smaak brengen: De melk gaat in een ruime pan, samen met het kaneelstokje, citroenschil en een snufje zout. Ik zet het vuur zachtjes aan en breng het langzaam tot net onder het kookpunt. De geur alleen al brengt me meteen terug naar die kleine Spaanse dorpscafés!
  3. Rijst garen: Zodra de melk bijna kookt, voeg ik de rijst toe. Nu begint het geduldspelletje: laat de rijst op laag vuur 40 tot 50 minuten zachtjes garen. Regelmatig roeren is hierbij het geheim, zo wordt alles mooi romig en brandt het niet aan.
  4. Suiker toevoegen: Als de rijst zacht en smeuïg is, gaat de suiker erbij. Even doorroeren tot alles is opgelost, en dan nog een paar minuten laten pruttelen.
  5. Extra romigheid: Soms roer ik er op het einde nog een klontje boter of een scheutje gecondenseerde melk door. Niet verplicht, maar wel extra lekker!
  6. Afronden: Kaneelstokje en citroenschil eruit vissen, eventueel overdoen in kleine schaaltjes, en af laten koelen tot lauwwarm of helemaal koud. Vlak voor het serveren strooi ik er altijd wat gemalen kaneel overheen.

Mijn tips:

  • Neem echt volle melk; dat geeft die unieke, rijke smaak.
  • Gebruik geen langkorrelrijst, maar dessertrijst of risotto-rijst.
  • Haal de citroenschil er op tijd uit, zodat het niet te bitter wordt.
  • Niet alles tegelijk opslurpen: het smaakt koud net zo goed als lauwwarm!

Dit is voor mij het ultieme comfort dessert als ik in Spanje ben en nu ook gewoon bij jou thuis. Buen provecho!


Doe de Test! Is 'Slank in 9 weken met Tim Torfs' iets voor mij?

Je voelt het niet lekker in je vel en je wil actie ondernemen! Je wil afvallen en je wil een duurzaam resultaat...

 

Meest recente posts

Tevreden klanten aan het woord

Slank met Tim Torfs

Laat je begeleiden naar een nieuwe levensstijl. Blijf gemotiveerd dankzij het wekelijks bezoek aan je personal coach. Leer lekkere nieuwe gerechten kennen en ontvang veel extra tips, met daarenbovenop een een toffe babbel.

Ja, ik start nu!