Lasagne met Flespompoen, Gele Courgette & Rundergehakt
Glutenvrij, lactosevrij, zonder kaasvervanger, geschikt voor PDS
Ingrediënten (voor 2-3 personen)
Groente & Lasagnevellen
- 1 flespompoen (middelgroot), geschild en in dunne plakken (lengterichting)
- 1 grote gele courgette, in dunne plakken (lengterichting)
- 1 rode paprika, in kleine blokjes
- 1 winterwortel, in dunne halve plakjes
- 1 handje verse spinazie (optioneel)
Voor de saus met gehakt
- 300 gr rundergehakt (mager, dit is 100 gr p.p.)
- 400 ml passata zonder ui/knoflook (FODMAP-arm, bijv. eigen merk of zelfgemaakt)
- Bakspray
- 2 el verse basilicum, fijngehakt (of 1 el gedroogde)
- 1 tl gedroogde oregano
- 1 tl paprikapoeder (mild)
- 1/2 tl zeezout
- Snufje zwarte peper
Garnering (optioneel)
- 1 el pompoenpitten of pijnboompitten
- Extra verse basilicum of peterselie
Bereiding
1. Oven voorverwarmen
Verwarm de oven voor op 180°C (boven- en onderwarmte).
2. Groenten voorbereiden
- Schil de flespompoen, verwijder de zaden en snijd in dunne plakken met een mandoline of scherp mes.
- Was de gele courgette, snijd ook in dunne plakken.
3. Rundergehakt-saus maken
- Verhit wat bakspray in een grote koekenpan.
- Bak het gehakt in 3-4 minuten los tot het gaar en bruin is.
- Voeg de paprika en wortel toe; bak nog 3 minuten mee.
- Giet de passata erbij, doe de basilicum, oregano, paprikapoeder, zout en peper erbij.
- Laat de saus 10 minuten zachtjes pruttelen tot de groenten zacht zijn.
4. Lasagne opbouwen
- Vet een middelgrote ovenschaal licht in met wat olijfolie.
- Start met een laag flespompoenplakken.
- Lepel hier een deel van de gehaktsaus over.
- Voeg een laag courgetteplakken toe.
- Eventueel wat spinazie ertussen als extra laag.
- Herhaal tot alles op is, eindig met saus bovenop.
5. Afwerken en bakken
- Bestrooi de bovenkant eventueel met pompoenpitten of pijnboompitten voor een krokante topping.
- Zet de schaal 35-40 minuten in de oven tot de groenten zacht zijn en het vocht grotendeels verdampt is.
6. Serveren
- Laat de lasagne 5-10 minuten rusten buiten de oven voordat je hem aansnijdt.
- Garneer met verse basilicum of peterselie.
Extra tips voor PDS/FODMAP-arm:
- Gebruik passata zonder ui/knoflook. Kan je niet vinden? Pureer dan zelf tomaten en voeg geen ui/knoflook toe.
- Pompoen en courgette zijn FODMAP-arm zolang je max. 75 gram pompoen per portie en ±65 gram courgette aanhoudt. Overleg bij gevoeligheid altijd even.
- Laat eventueel de paprika weg bij hoge gevoeligheid voor nachtschades.
Eet smakelijk!
Deze lasagne is voedzaam, licht verteerbaar en past binnen jouw dieetwensen. Vragen over aanpassen? Laat het gerust weten!
Doe de Test! Is 'Slank in 9 weken met Tim Torfs' iets voor mij?Je voelt het niet lekker in je vel en je wil actie ondernemen! Je wil afvallen en je wil een duurzaam resultaat... |





