Tips voor meer energie | Instituut Tim Torfs

Tips voor meer energie



Geen energie hebben en moe zijn is een veelvoorkomend probleem… Soms voelen we ons gewoon lui, lamlendig, futloos en hebben we (te) weinig energie. Er zijn talloze redenen te bedenken waardoor we ons zo kunnen voelen. Een verandering qua hormonen, te weinig slaap, overmatige stress, depressie en zo kan ik nog wel even doorgaan.

Maar in plaats van een overdosis Red Bull of koffie achterover gieten of ons eindeloos ergeren aan het feit dat we geen energie hebben, kunnen we ook actie ondernemen om te weinig energie te voorkomen en vermoeidheid te verhelpen! Daarom vind je in dit artikel een aantal goede tips die helpen om meer energie te krijgen…

1. Meer bewegen tegen weinig energie

Meld je aan bij een sportschool of zorg er in ieder geval voor dat je meer lichaamsbeweging krijgt. Het klink misschien tegenstrijdig maar als je last hebt van weinig energie, krijg je van sporten méér energie gedurende de dag. Van passiviteit wordt je alleen maar passiever, dus op een gegeven moment geraak je in een vicieuze cirkel van (over)vermoeidheid. Deze cirkel kun je beetje bij beetje doorbreken door met kleine stapjes lichaamsbeweging in te bouwen in je dagritme. Al met al is het onwijs belangrijk om niet stil te gaan zitten als je je moe voelt en geen energie hebt.Ga overigens niet plotsklaps als een hyperactieve hamster kilometers maken, maar bouw lichaamsbeweging langzaamaan op. Je zult merken dat je meer energie krijgt en dat je moeheid zich vermindert.

Ga overigens niet plotsklaps als een hyperactieve hamster kilometers maken, maar bouw lichaamsbeweging langzaamaan op. Je zult merken dat je meer energie krijgt en dat je moeheid zich vermindert.

2. Rekken en strekken voorkomt weinig energie

Heb je regelmatig last van weinig energie en een futloos gevoel? Gebruik dan een aantal minuten van de dag om uitvoerig te rekken en te strekken. Dit is al helemaal belangrijk voor het verhelpen van een tekort aan energie als je een baan hebt waarbij je veel zit. Stijve spieren verergeren een moe gevoel en een tekort aan energie enorm, want hierdoor heb je nooit zin om te bewegen (alles gaat immers toch al zo moeizaam). Door te rekken en te strekken, ontspan je je lichaam bovendien, waardoor je beter slaapt en meer zin krijgt om lichamelijk actief te zijn en dus ook meer energie krijgt.

3. Verminder stress als je geen energie hebt

Geen energie hebben kent allerlei mogelijke oorzaken. Denk daarbij niet alleen aan lichamelijke problemen, maar ook aan geestelijke en emotionele omstandigheden. Bij weinig tot geen energie is het verstandig om eens te bekijken of je niet te veel doet op een dag. Het zou goed kunnen dat jij je eigen capaciteit overschat, waardoor je te veel hooi op je vork neemt.

Zo komt er nooit een einde aan de taken en raak je gestrest, met als gevolg dat je te weinig energie hebt om de wereld aan te kunnen. Hoe meer je jezelf overbelast en hoe verder je jezelf overwerkt, des te zwaarder de last op je schouders wordt en hoe erger het bedrukkende, futloze en deprimerende gevoel wordt. Zorg er dus te allen tijde voor dat je niet over je eigen grenzen heengaat. Zodoende voorkom je dat je te weinig energie overhoudt om je leven aan te kunnen.

Let op: Het is wel heel erg belangrijk dat je jezelf voldoende uitdaagt. Door verveling, “sleur” en gebrek aan spanning en vernieuwing, kun je namelijk ook heel erg vermoeid raken en een energietekort opbouwen.

4. Tijd voor jezelf = meer energie

Geen energie hebben en moe zijn is lastig. Veel mensen hebben in dat geval de neiging om alleen het hoognodige te doen en zichzelf zo veel mogelijk weg te cijferen. Als je weinig energie hebt omdat je te veel met je werk of anderen bezig bent, dan is het juist heel belangrijk om de tips voor meer energie die hierboven staan beschreven in acht te nemen. Tijd voor jezelf nemen is erg belangrijk, en een bezoek aan de sportschool kan je daarbij helpen. Op die manier kun je zeer regelmatig even je gedachten op nul zetten en je volledig concentreren op het sporten en het krijgen van meer energie! (bron)

Wat zijn jouw ervaringen met weinig energie hebben en moe zijn? En weet jij nog meer goede tips die helpen tegen het hebben van weinig energie? Laat hieronder weten hoe jij meer energie krijgt!

Weinig energie en een futloos gevoel

Heb je weinig energie en een futloos gevoel? Ben je na je werkdag te duf en lig je daarom voor de televisie? Er kunnen verschillende oorzaken zijn waardoor je een futloos gevoel kunt hebben. Ik dit artikel kijken we naar drie veel voorkomende oorzaken.

Als we een goede gezondheid hebben en we eten gezond dan is het de bedoeling dat we ’s morgens fit en fris wakker worden en dat we na een drukke dag nog voldoende energie over hebben. Wanneer dit niet het geval is, en je zelfs heel weinig energie hebt, dan ‘lekt’ er ergens energie. Dit kan verschillende oorzaken hebben, er zijn een aantal oorzaken die veel voorkomen bij een futloos gevoel en daar gaan we hieronder dieper op in.

OORZAAK 1: VOEDSELINTOLERANTIES

Als je vaak een futloos gevoel hebt is voeding misschien wel het eerste waar je naar zou moeten kijken. En voedselintoleranties in het bijzonder, steeds meer mensen zijn gevoelig voor bepaalde voedingsstoffen en voedingsmiddelen zonder dat zij het weten. Het is een reactie van het immuunsysteem op jarenlang eten wat eigenlijk niet goed is voor jouw lichaam. Het voedingsmiddel waar je gevoelig voor bent kan voor ieder anders zijn, en kan in theorie alles zijn, echter in de praktijk komt een gevoeligheid voor gluten (verschillende eiwitcomponenten, zoals gliadine, in tarwe en sommige granen) en zuivel en/of lactose veel voor. Bij een gevoeligheid voor een voedingsmiddel kan het immuunsysteem chronisch reageren en een ontsteking ontwikkelen, het gevolg hiervan is dat er stofjes vrijkomen waar we een suf gevoel van krijgen en ons vermoeid van voelen (cytokines). Ook kan de slijmlaag van de darmen uitgeput raken door een reactie op een binnenkomende stof waar het lichaam gevoelig voor is waardoor er een disbalans ontstaat in de darmflora. Hierdoor wordt ons immuunsysteem, ook wel ons afweersysteem, aangetast en dat heeft een negatief effect op onze weerstand. En ook daarvan kunnen we vermoeidheid ervaren.

Ook wetenschappers zijn het er over eens dat vermoeidheid een gevolg kan zijn van voedselallergieën of intoleranties. In een uitgebreid rapport van The National Institute for Health and Care Excellence (NICE) in 2011 wordt vermoeidheid als belangrijk symptoom aangegeven bij voedselintolerantie. Onderzoek in 2010 (Sicherer SH, Sampson HA) dat 3 tot 4 op de 100 volwassenen last heeft van een voedselallergie. En dat zijn nog niet de mensen die alleen gevoelig zijn voor bepaalde voedingsmiddelen. Uit datzelfde onderzoek blijkt daarnaast dat het aantal mensen met voedselallergieën aan het toenemen is. Uit een driejarig durend onderzoek onder 36 mensen met allergieën door wetenschapper Paul D. Marshall van de Hennepin County Medical Center in Minneapolis bleek dat allergieën in het algemeen bijdragen aan een sterk gevoel van vermoeidheid en ook stemmingswisselingen (63 en 69%).

OORZAAK 2: EEN UITGEPUTTE BIJNIER

De hormonen in je lichaam zijn verantwoordelijk voor allerlei belangrijke functies in je lichaam en je bijnieren zijn weer verantwoordelijk voor de productie van verschillende hormonen. De bijnieren hebben bijvoorbeeld de belangrijke functie om stress-hormonen te produceren en managen zodat je lichaam beter met stress om kan gaan en dat heeft een positief effect op je weerstand, energie en uithoudingsvermogen. Wanneer je bijnieren zijn uitgeput, zal je dus last hebben van vermoeidheid, een futloos gevoel, een verzwakt immuunsysteem en mogelijk zelfs depressie. De belangrijkste oorzaak van uitgeputte bijnieren is: stress. Je lichaam reageert daarop met de productie van cortisol (het stresshormoon) en verhoogt vervolgens je bloedsuikerspiegel, remt je stofwisseling en zet het lichaam zich schrap voor ‘overleving’. Wanneer je (te) vaak deze fysieke stressreactie hebt kan er een hormonale disbalans ontstaan en raken je bijnieren uitgeput. Je hele lichaam voelt dan uitgeput. Dat kan komen door allerlei verschillende vormen van stress. Het kan gaan om lichamelijke stress (door ongezonde voeding, tekort aan voedingsstoffen of verwonding), om mentale stress (als je veel piekert of angst en onzekerheid ervaart) of stress op het werk of door een gebeurtenis in je leven zoals scheiding of financiële problemen. Wanneer je deze symptomen herkent of veel stress hebt is het dus belangrijk om jezelf in acht te nemen en eventueel de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen. Bijvoorbeeld door je voeding aan te passen, leren om met stress om te gaan of een stap terug doen.

Bijnieruitputting wordt in de medische wereld niet vaak door huisartsen gesteld omdat er geen medicijnen voor zijn, zo zegt arts James Wilson die zich heeft gespecialiseerd in dit onderwerp. Hij geeft als belangrijkste symptomen voor bijnieruitputting: vermoeidheid, moeite om ’s morgens uit bed te komen, je futloos voelen en stress hebben. Onderzoek in 2012 (onder mensen die te maken hebben gehad met geweld of een overval) stelt dat bijnieruitputting vergelijkbaar is met burnout.

OORZAAK 3: JE VITAMINE B-12 NIVEAU

Vitamine B-12 is een van de meest essentiële vitamines voor je lichaam en betrokken bij de stofwisseling van elke cel in het lichaam. Deze vitamine wordt dan ook wel de ‘energie vitamine’ genoemd, want B-12 heeft een cruciale functie bij de energieproductie. Deze vitamine helpt om ons om energie uit voeding te halen door koolhydraten, vetten en eiwitten om te zetten in energie. Wanneer je er een tekort aan hebt zal je dus weinig energie hebben. B12 is, zeker in vergelijking met andere vitamines, een vrij grote molecuul. Hierdoor is het wat lastiger voor B12 om door de darmwand heen te komen en zo in je bloed te worden opgenomen. Zeker als je darmflora niet in balans is, je darmwand is beschadigd (door voedselintoleranties bijvoorbeeld) en niet goed functioneert. Ook stress, ontstekingen, veroudering, maagzuurremmers en andere medicijnen kunnen er uiteindelijk aan bijdragen dat er een tekort aan vitamine B12 ontstaat. B12 komt voor in vlees, vis, eieren en dus alleen in voedingsmiddelen van dierlijke afkomst. Vegetariërs en veganisten moeten hier alert op zijn en B12 eventueel via supplementen aanvullen. Een tekort komt heel vaak voor, bij zestigers zelfs bij één op de vier mensen, zo stelt ook het Vitamine Informatie Bureau. Maar ook in andere leeftijdscategorieën en zelfs bij jongeren komt een tekort aan vitamine B12 steeds vaker voor. De European Food Safety Authority (EFSA) heeft de claim dat B12 bijdraagt tot de vermindering van vermoeidheid en het energieniveau ondersteunt officieel goedgekeurd. Goede bronnen van vitamine B12 in voeding zijn vlees, liefst biologisch. Vis en dan bij voorkeur wilde vis, vooral krab, mosselen en schelpdieren. En eieren. Het is wel belangrijk dat je darmen de B12 kunnen opnemen, als dat niet het geval is kun je een tijdje een supplement gebruiken via een spray of druppels in je mond of zuigtabletten.

Onderzoek (1973) toonde aan dat zowel mensen met als zonder vitamine B12 tekort zich energieker en blijer voelden na een aantal vitamine B12 injecties. Ook sliepen ze minder lang en waren tijdens de dag juist extra alert en geconcentreerd.

Referenties

– Sicherer SH, Sampson HA; Food allergy. J Allergy Clin Immunol. 2010 Feb;125(2 Suppl 2):S116-25.

– Marshall P, PhD, department psychology Hennepin County Medical Center in Minneapolis, 01/2007; 64(4):684-91.

– The National Institute for Health and Care Excellence, Food allergy in children and young people, 2011.

– James L. Wilson PhD, Adrenal Fatigue, Smart Publications; First Edition edition 2002 en adrenalfatigue.org.

– Pranjic N, Nuhbegovic S et al. Is adrenal exhaustion synonym of syndrome burnout at workplace? Coll Antropol. 2012 Sep;36(3):911-9.

– Ellis FR, Nasser S. A pilot study of vitamin B12 in the treatment of tiredness, 1973. Br J Nutr 1973;30:277–83.

Futloos en moe? Zo geef je je lichaam weer de nodige energie!

We voelen ons allemaal wel eens futloos. Dan is het kwestie niet bij de pakken te blijven zitten, maar op zoek te gaan naar wat jouw lichaam opnieuw energie kan geven: vitamines, de juiste voeding of de balans tussen rust en actie herstellen.

Je voelt je al een tijdje futloos

Het is niet abnormaal dat je je af en toe futloos en moe voelt. Het dagdagelijkse reilen en zeilen vraagt immers heel wat van jezelf en van je lichaam: werken, voor de kinderen zorgen, je huishouden onder controle houden, je sociale netwerk niet verwaarlozen,… En dat alles meestal aan een tempo dat gemiddeld toch net iéts hoger ligt dan dat van je grootmoeder.

Waarom voel je je futloos?

Al die ballen in de lucht houden is niet alleen belastend voor je geest, het vraagt ook heel wat energie van je lichaam. Geen wonder dat je lieve lijf er af en toe de brui aan geeft en je futloos in de sofa hangt. Toch is het aan te raden om eerst je lichamelijke gezondheid te laten onderzoeken via een bloedanalyse. Daaruit kan misschien al blijken dat je een vitamine- of mineralentekort hebt, of een verborgen ontsteking die energie vreet. De huisarts of een orthomoleculair kan je daarbij uitstekend helpen.

De juiste voeding geeft je energie

Eens dat in orde is, is het tijd om je eetpatroon onder loep te nemen. Voeding is onze brandstof, we vergeten dat soms. Hou je verbranding op gang door flink te ontbijten, regelmatig te eten en gezonde tussendoortjes te kiezen. Die geven je meer energie dan de hele dag vasten en ’s avonds uitgehongerd op de warme maaltijd te vliegen. Kies ook voor trage suikers in je voeding: groenten, fruit, noten en gedroogde vruchten geven je ook energie en renderen op lange termijn beter dan snelle, suikerhoudende snacks die je na een half uur weer in een dip kunnen brengen.

De balans tussen rust en actie zorgt voor nog meer energie

En tenslotte is een goede nachtrust prioritair om futloosheid overdag tegen te gaan. Slaap voldoende, neem tijd om je in rust te ontspannen (denk aan een lang bad nemen, lezen, wandelen, yoga). Wissel dit minstens twee à drie keer per week af met flink wat actie: lopen, fietsen, zwemmen, dansen, springen, voetballen, … Je lichaam krijgt energie door de juist balans tussen rust en actie, overdrijf je met één van de twee, dan vreet dit aan je energieniveau.

Meest recente posts

Tevreden klanten aan het woord

Slank met Tim Torfs

Laat je begeleiden naar een nieuwe levensstijl. Blijf gemotiveerd dankzij het wekelijks bezoek aan je personal coach. Leer lekkere nieuwe gerechten kennen en ontvang veel extra tips, met daarenbovenop een een toffe babbel. 

Ja, ik start nu!
Update cookies preferences