Spruiten. Ze zijn klein maar dapper. Deze groente, die als knopjes aan de stam van de plant groeit, bevat veel waardevolle voedingsstoffen, vezels en antioxidanten.Hoe jonger spruitjes zijn, hoe zachter, fijner en delicater de smaak.Hou je van spruitjessoep? Maak dan zeker eens de exotische variant met kokosmelk en kerriepoeder. Alsof je op reis bent!Maar vandaag maken we spruitjesgratin! Zelf ben ik net gek op spruiten, remember mijn kindertijd hahaha! Maar dit is een toppertje met weinig koolhydraten!
Spruitjesgratin kan vanaf fase 2.
Voor 4 personen
10 min voorbereiding
30 min bereiding
Gemakkelijk en goedkoop!
Ingrediënten
- 500 g spruitjes
- 150 g gerookte spekblokjes
- 1 teentje knoflook geperst
- 1 rode ui, fijngesnipperd
- 15 g pijnboompitten
- 200 ml room met 40% VG
- 100 g geraspte kaas
- 1 snuifje nootmuskaat
- 1 tl gedroogde tijm
- Zout & peper
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Maak de spruitjes schoon en blancheer ze 4 min. Spoel ze meteen onder koud water en zet ze even opzij.
- Bak de spekblokjes goudbruin en krokant in een braadpan. Laat ze uitlekken op keukenpapier. Fruit nu de ui en de knoflook in dezelfde pan.
- Voeg de pijnboompitten toe en laat ze zachtjes kleuren. Voeg de room en de helft van de geraspte kaas toe en kruid met nootmuskaat, zout en peper. Schep de spruitjes door de bereiding en meng grondig.
- Schep alles in een ovenschotel en bestrooi met de rest van de geraspte kaas en met de tijm. Bak 20 minuten in de oven en serveer meteen.
Afslanken met Tim Torfs?
Dit recept is één van de recepten van het Tim Torfs dieet (fase 2), een gezonde afslankkuur met echt vers eten, zoals het hoort. Tim Torfs bestaat uit een uitgebalanceerd voedingsplan met ondersteunende voedingssupplementen en indien gewenst (online)-begeleiding. Na het volgen van het Tim Torfs Fasenplan heb je een gezonde levensstijl aangeleerd en wil je nooit meer anders.