Tim in de boekskes! "Lang(er) zullen we leven!"Mensen met een hart dat ouder is dan hun werkelijke leeftijd, het is geen zeldzaamheid. Tel daar de coronakilo’s van het voorbije jaar nog bij, dan is het misschien tijd voor een ommezwaai. Dieetgoeroe Tim Torfs helpt je op weg naar een gezonder leven.

Gezond leven was nog nooit zo makkelijk met alle dieetboeken die voorhanden zijn. Wat moet je doen om gezond te leven?

“Het is een combinatie van gezonde en gevarieerde maaltijden, genoeg bewegen, voldoende water drinken én een goede nachtrust. Vooral dat laatste lijken sommigen weleens te vergeten. ’s Nachts neemt je lichaam de tijd om te herstellen. Kijk ’s morgens maar eens in de spiegel, je buikje is dan dunner. Tegen de avond ben je terug wat meer opgezwollen. Dat is heel normaal. Het trekt – toch bij de goede slapers onder ons – ’s nachts gewoon weer weg.” Wat bedoel je precies met gezonde en gevarieerde maaltijden?

“De kunst is om genoeg afwisseling in je maaltijden te brengen. Eens een stuk fruit, dan weer wat groentjes, de ene avond kip en de dag nadien vis, … En dan liefst onbewerkte voeding, of makkelijker gezegd: alles wat niet uit een plastic zakje of bakje komt. Breng ook regelmaat in je eetpatroon. Eigenlijk zou je zes keer per dag moeten eten. ’s Morgens, ’s middags en ’s avonds natuurlijk, en nog drie tussendoortjes. Let wel dat je na acht uur ’s avonds niet meer eet, want dat wordt niet meer verteerd.” 

Water drinken is niet voor iedereen makkelijk. Wat zijn jouw beste trucs?

“Iedereen zou op z’n minst anderhalve tot twee liter water per dag moeten drinken. Wie de smaak te flauw vindt, kan altijd een schijfje limoen of komkommer toevoegen. Wat ook helpt: vier flesjes van een halve liter in de buurt zetten. Zo word je er continu aan herinnerd dat je moet drinken. Wie wat kilo’s wilt kwijtspelen, drinkt best twee liter plat water vóór zes uur ‘s avonds. Zo vermijd je dat je ’s nachts naar het toilet moet, je minder goed slaapt en je minder vlot afvalt.” Wat is een gezond gewicht? Is de ‘body mass index’ een goede leidraad?

“De ‘body mass index’ is al lang achterhaald. Voor mannen die één meter tachtig groot zijn, en vrouwen van één meter zeventig, is dat een goede leidraad, maar de rest valt uit de boot. Zo zal een vrouw van één meter vijftig altijd een te hoog BMI hebben, tenzij ze 45 kilogram weegt. Om te weten of je een gezond gewicht hebt, laat je best een bodyscan uitvoeren waarbij je buikvet gemeten wordt.” De laatste tijd hoor je veel over ‘intermittent fasting’ en het keto-dieet. Is dat gezond?

“Eerlijk gezegd begrijp ik niet goed waarom mensen er bewust voor kiezen om níet te eten als het ook anders kan. Intermittent fasting is misschien goed voor even, maar dat hou je echt geen maanden vol. Als je dan terug begint te eten, treedt het befaamde jojo-effect op en ben je terug bij af. Of erger: weeg je méér dan voordien. Het keto-dieet daarentegen is niet verkeerd, maar er zit te weinig variatie in om het lang vol te houden. De gulden middenweg: het Tim Torfs-dieet.” 

Een goede nachtrust: check! Gezonde voeding: check! Genoeg water drinken: check! Maar wat met voldoende bewegen?

“Denk aan de 10.000 stappen per dag, of 70.000 op een week. Voor huishoudhulpen of verpleegkundigen is dat doorgaans geen probleem, maar wie een kantoorjob uitoefent, heeft op het einde van de dag vaak nog geen 5.000 stappen op de teller staan. Die mensen geef ik meestal de raad om hun lunch op te eten tijdens een middagwandeling, of in het weekend een tandje bij te steken met een extra grote wandeltoer.” 

Bron

Meest recente posts

Tevreden klanten aan het woord

In de kijker

Recente artikelen over vitaliteit en gezondheid

Slank in 9 weken

Laat je begeleiden naar een nieuwe levensstijl. Blijf gemotiveerd dankzij het wekelijks bezoek aan je personal coach. Leer lekkere nieuwe gerechten kennen en ontvang veel extra tips, met daarenbovenop een een toffe babbel. 

Ja, ik start nu!