Zelf je metabolisme versnellen: kan dat?Hoe lekker zou het zijn als je op een magische manier (of gewoon door bepaalde voedingsmiddelen) je stofwisseling, ook wel metabolisme genoemd, kon versnellen. Met andere woorden meer eten, minder bewegen en er nog steeds fantastisch uitzien. Kun je je stofwisseling eigenlijk versnellen of is dit geen optie? 

Om te beginnen: wat is je stofwisseling?

Je metabolisme vindt in elke cel van je lichaam plaats en omvat talrijke chemische processen die calorieën verbranden om energie te creëren. Je spijsvertering, je vermogen om te ademen en hoe je lichaam zichzelf herstelt, hangt allemaal af van je metabolisme. Lang verhaal kort: het gaat niet alleen om afvallen en calorieën verbranden.

Kun je een langzame stofwisseling hebben?

Ja. Er zijn bepaalde aandoeningen die je stofwisseling kunnen vertragen, zoals een onderactieve schildklier (symptomen hiervan zijn vermoeidheid, gewichtstoename en spierkrampen - ga naar je huisarts als deze je bekend voorkomen)

Als je geen problemen hebt met je schildklier is er geen reden om aan te nemen dat je een langzaam metabolisme hebt. Tenzij je een overactieve of te traag werkende schildklier hebt, is het basaal metabolisme (BMR), redelijk consistent tussen mensen met vergelijkbare spiermassa. Toch zorgt een ongezonde levensstijl, stress, te weinig beweging voor overgewicht.

Spiermassa is belangrijk. 'Spiercellen hebben meer energie nodig om te onderhouden dan vetcellen, dus mensen met meer spieren dan vet hebben een snellere stofwisseling'.

Het resultaat? Omdat je de neiging hebt om spieren te verliezen naarmate je ouder wordt, kan je metabolisme met de jaren vertragen. Het betekent ook dat als je veel traint en spieren hebt, je metabolisme sneller kan zijn dan wanneer je een hoger vetpercentage hebt.

Zijn er voedingsmiddelen die je metabolisme kunnen boosten?

Zo simpel ligt het niet. Over het algemeen zijn er geen voedingsmiddelen die ervoor zorgen dat je afvalt door je metabolisme te boosten. Je stofwisseling gaat het beste op een gezond dieet en een gebalanceerde levensstijl. Het op peil houden van je gewicht in handen leggen van een specifiek product is te simplistisch. Je voeding in het algemeen bekijken en gevarieerd houden is de gouden tip! Tim Torfs kies ervoor om eerst je lichaam te resetten en dan je lichaam te voeden met échte maaltijden zodat je verbranding activeert. Dit lukt bij iedereen die deze keuze maakt! Succesverhalen https://www.timtorfs.be/tim-torfs-dieet-succesverhalen/

Wat zijn 'stofwisselingsverhogende' pillen?

Naast gewoon 'eten' zijn er ook pillen die beweren je stofwisseling te kunnen versnellen. Populaire ingrediënten in stofwisselingsboosters zijn cafeïne, groene thee, capsaïcine (de chemische stof die pepers pittig maakt) en L-carnitine (de stof die je lichaamsvet omzet in energie). Deze L-carnitine gebruikt Tim Torfs al meer dan 15 jaar in zijn programma: de ampullen als vloeibare carnitine en de Boost & Happy als tabletjes.  https://shop.timtorfs.be/TT-Lifestyle-Programma-zonder-begeleiding-met-gratis-Boost-Happy

Dit in combinatie met 6 gezonde maaltijden per dag (fruit, groenten, vis, vlees, kip, bouillon), bewegen en water drinken, zorgt voor dé succesformule!

De recepten vind je hier.

Meest recente posts

Tevreden klanten aan het woord

In de kijker

Recente artikelen over vitaliteit en gezondheid

Slank in 9 weken

Laat je begeleiden naar een nieuwe levensstijl. Blijf gemotiveerd dankzij het wekelijks bezoek aan je personal coach. Leer lekkere nieuwe gerechten kennen en ontvang veel extra tips, met daarenbovenop een een toffe babbel. 

Ja, ik start nu!