Genieten met het hele gezin van deze heerlijke videé
Ingrediënten
- bloemkool
- 1 ui
- pamspray
- 4 wortelen
- 1 doosje verse champignons
- 600 gram kiphaasjes
- 1 liter kippenbouillon
- indien gewenst: 2 laurlierblaadjes
- peper en rotszout
- een scheutje rijstmelk
- muskaatnoot
- vers geperst limoensap
- diepvrieserwtjes
Bereiding
Snijd de bloemkool in roosjes en stoom (een 20-tal minuten) goed gaar. Snijd de ui fijn en begin aan te stoven in een pot met wat pamspray.
Breng ondertussen de bouillon aan de kook. Snijd ondertussen de geschilde, wortelen in blokjes of dunne schijfjes en de gekuiste (met een borsteltje of keukenpapier, niet water wat paddenstoelen zuigen water op, bijna als een spons) champignons-steeltjes niet mee gebruiken-in schijfjes. Snijd ook de kiphaasjes in beetklare stukken.
Voeg dan de wortelen bij de glazig gestoofde uien en laat een paar minuten meestoven. Als de bouillon kookt, zet je het vuur lager en pocheer je er de kiphaasjes in: een 5 tot 6 tal minuten zonder deksel en de bouillon net niet laten koken zodat je kippenstukjes perfect mals blijven.
Voeg tenslotte de champignons bij de wortelen en ui en laat even mee stoven. Kruid met peper van de molen en rotszout en voeg indien gewenst laurierblaadjes toe. Laat een 20-tal minuten stoven. Voeg er op het laatst naar wens diepvrieserwtjes aan toe.
Wanneer de kip gaar is, haal je de stukjes uit de bouillon en zet even apart. Alles is klaar om de bloemkoolsaus te maken: doe de goed gegaarde bloemkoolroosjes in je blender, voeg ongeveer 3 tot 4 pollepels bouillon toe ( begin met 3 en is je saus te dik, mix er dan nog een extra pollepel bij), een scheutje melk, peper, rotszout, muskaatnoot en limoen- of citroensap. Mix smeuïg. Giet de bloemkoolsaus bij de gestoofde groenten, roer er de Kippenstukjes door, proef en geniet!
Zwarte peperIs Zwarte peper gezond?
Ja, zwarte peper is niet alleen een veelgebruikt kruid om smaak aan gerechten toe te voegen, maar het heeft ook verschillende gezondheidsvoordelen. Hier zijn enkele redenen waarom zwarte peper gezond is:
- Bevordert de spijsvertering: Zwarte peper kan helpen de spijsvertering te verbeteren door de productie van maagzuur te stimuleren. Het kan ook de opname van voedingsstoffen bevorderen.
- Antioxidantwerking: Zwarte peper bevat een stof genaamd piperine, die antioxiderende eigenschappen heeft. Antioxidanten helpen schadelijke vrije radicalen in het lichaam te bestrijden en het risico op chronische ziekten te verminderen.
- Ontstekingsremmend effect: De piperine in zwarte peper heeft ontstekingsremmende eigenschappen, die kunnen helpen bij het verminderen van ontstekingen in het lichaam. Dit kan gunstig zijn voor mensen met ontstekingsgerelateerde aandoeningen zoals artritis.
- Verbeterde opname van voedingsstoffen: Zwarte peper kan de opname van bepaalde voedingsstoffen, zoals curcumine uit kurkuma, verbeteren. Het kan helpen de biologische beschikbaarheid van deze voedingsstoffen te vergroten, waardoor ze effectiever worden.
- Gewichtsverlies: Studies hebben gesuggereerd dat zwarte peper kan helpen bij gewichtsverlies door de vetstofwisseling te stimuleren en de eetlust te verminderen.
|