Zweedse balletjes maak je toch gewoon zelf?! | Instituut Tim Torfs

Zweedse balletjes maak je toch gewoon zelf?!

Zweedse balletjes maak je toch gewoon zelf?!

Zweedse gehaktballetjes met wortelpuree en veenbessen voor 4 personen:

Ingrediënten:

  • 800 g pureeaardappelen
  • 800 g gemengd gehakt
  • 1 kg wortelen, geschild en in plakjes gesneden
  • 100 ml melk
  • 1 sjalot, fijngehakt
  • 400 ml kalfsfond
  • 250 ml room (20% vetgehalte)
  • 300 g veenbessen
  • 100 g kokosbloesemsuiker
  • 1 el aardappelzetmeel
  • Boter, om in te bakken

Voor de kruidenmengeling:

  • 2 el gedroogde uitjes
  • 1 tl paprikapoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • 1 tl selderijzout
  • 1/2 tl zwarte peper
  • 1/2 tl komijnpoeder
  • 1/2 tl gemberpoeder

Bereidingswijze:

  1. Kook de pureeaardappelen in een grote pan met licht gezouten water tot ze gaar zijn. Giet af en stamp de aardappelen fijn. Voeg de melk toe en meng goed. Breng op smaak met zout en peper. Zet opzij.
  2. Meng in een kom het gemengde gehakt met de gedroogde uitjes, paprikapoeder, korianderpoeder, selderijzout, zwarte peper, komijnpoeder en gemberpoeder. Kneed goed door elkaar en vorm kleine gehaktballetjes.
  3. Verhit een beetje boter in een grote koekenpan en bak de gehaktballetjes aan alle kanten goudbruin en gaar. Haal de gehaktballetjes uit de pan en houd ze warm.
  4. In dezelfde pan smelt je wat boter en fruit je de fijngehakte sjalot tot ze zacht is. Voeg de kalfsfond toe en laat sudderen tot de saus iets is ingedikt. Roer de room erdoor en laat nog even warm worden.
  5. Ondertussen kook je de wortelen in een aparte pan met licht gezouten water tot ze zacht zijn. Giet af en pureer met een staafmixer. Voeg indien nodig wat melk toe om de puree smeuïg te maken. Breng op smaak met zout en peper.
  6. In een kleine sauspan combineer je de veenbessen, kokosbloesemsuiker en een scheutje water. Breng aan de kook en laat sudderen tot de veenbessen zacht zijn en de saus iets is ingedikt. Roer het aardappelzetmeel erdoor om de saus te binden.
  7. Serveer de Zweedse gehaktballetjes met de wortelpuree, saus en veenbessen. Garneer indien gewenst met wat verse bieslook.

Geniet van je zelfgemaakte Zweedse gehaktballetjes met wortelpuree en veenbessen!

 

Tim's Zwarte Peper

Won Ton soep

Won Ton soep voor 4 personen: Won Ton soep is een traditionele Chinese soep die vaak wordt geserveerd als voorgerecht. Het belangrijkste ing...

 

Meest recente posts

Tevreden klanten aan het woord

Slank met Tim Torfs

Laat je begeleiden naar een nieuwe levensstijl. Blijf gemotiveerd dankzij het wekelijks bezoek aan je personal coach. Leer lekkere nieuwe gerechten kennen en ontvang veel extra tips, met daarenbovenop een een toffe babbel. 

Ja, ik start nu!
Update cookies preferences