Wie maakt de allerbeste paella ter wereld?
Er is geen officiële "beste paella ter wereld", omdat smaken verschillen en wedstrijden over de hele wereld worden gehouden. Toch wordt vaak Valencia in Spanje gezien als de bakermat van de traditionele paella. Veel kenners zijn het erover eens dat je de beste paella eet bij lokale restaurants in Valencia, zoals bij:
- Restaurante La Pepica (bekend als favoriet van Ernest Hemingway)
- Casa Roberto
- Restaurante Levante
Daarnaast wordt jaarlijks het Concurs Internacional de Paella Valenciana de Sueca gehouden, waar chef-koks uit de hele wereld strijden om de titel "beste paella".
Traditioneel Recept voor Paella Valenciana
Hieronder vind je een klassiek recept van de originele Paella Valenciana, zoals deze vaak in Valencia wordt gemaakt.
Ingrediënten (voor 4 personen)
- 400 g paella-rijst (bijv. Bomba of Calasparra)
- 800 g kip, in stukken
- 400 g konijn, in stukken (optioneel)
- 200 g snijbonen (of sperziebonen)
- 120 g garrofón (Spaanse witte reuzenbonen, evt. te vervangen door gewone limabonen)
- 3 rijpe tomaten, geraspt
- 1 theelepel gerookte paprikapoeder (pimentón)
- 1 snufje saffraan (of 1 tl kurkuma)
- 5 eetlepels olijfolie
- 1 liter kippenbouillon of water
- Zout en peper naar smaak
- Rozemarijn (optioneel)
- Citroenpartjes om te serveren
Bereidingswijze
- Verhit de olijfolie in een paellapan of grote platte pan. Bak de stukken kip (en eventueel konijn) rondom goudbruin. Voeg zout toe.
- Voeg de groenten toe: snijbonen en garrofón. Bak alles samen enkele minuten.
- Voeg de geraspte tomaten en het paprikapoeder toe. Laat kort meebakken tot het vocht grotendeels verdampt is.
- Schenk de bouillon of het water erbij. Voeg saffraan of kurkuma toe. Breng op smaak met zout en eventueel wat rozemarijn.
- Breng aan de kook, draai het vuur laag en laat ca. 10-15 minuten zachtjes koken.
- Voeg de rijst toe, verdeel deze gelijkmatig over de pan. Roer niet meer in de rijst! Kook de rijst volgens de aanwijzingen op de verpakking (meestal 18-20 minuten), tot al het vocht is opgenomen.
- Zet het vuur uit en laat de paella nog 5 minuten rusten onder aluminiumfolie of een schone doek.
- Garneer met citroenpartjes en serveer direct.
Tips
- Echte paella bevat géén vis of zeevruchten, maar wil je liever een paella de marisco (met vis en zeevruchten), vervang dan kip en konijn door vis, garnalen, mosselen en inktvis.
- Gebruik nooit chorizo in een traditionele paella!
- Een goede paella heeft een licht krokant korstje onderin de pan, genaamd socarrat.
Buen provecho!
![]() |
Nieuwbouwprojecten - Akunas Estates - Vastgoed aan de Costa del Sol
|
Moderne villa te koop in Polop met zeezicht en privézwembadOntdek een moderne villa levensstijl aan de voet van de majestueuze Ponoig-berg in Polop. Dit exclusieve nieuwbouwproject combineert rustig wonen in de bergen met ongeëvenaard gemak. Met prachtig uitzicht op zee, een privézwembad en hoogwaardige… |
Volledig uitgerust appartement met 2 slaapkamers te koop in San Miguel de SalinasDit nieuwe appartementencomplex ligt op slechts een korte wandeling van het centrum van San Miguel de Salinas, een charmant stadje aan de Costa Blanca. Met uitzicht op de zoutmeren van Torrevieja en La Mata biedt… |