Ingrediënten 10 personen
- 500 gram bloem
- 3 eetlepels boter
- 0,25 liter (plantaardige) melk
- 1 zakje (7 gram) gist
- 1 eetlepel kokosbloesemsuiker
- 0,5 theelepel zout
- 1 kg pruimen
- 1 eetlepel gehakte amandelen
Helemaal nooit meer cake is ook geen oplossing, dus voor bijzondere gelegenheden kan er best een keer een lekkere cake gebakken worden! En we hebben er een gevonden, een sappige pruimencake met veel minder boter en suiker dan in de meeste recepten.
Deeg voor de pruimencake
Verwarm de melk in een pannetje en laat de boter zacht worden. Strooi de gist door de handwarme melk en laat even apart staan. Doe de bloem in een mengkom. Voeg de kokosbloesemsuiker, het zout en het melk-gist mengsel en de boter toe en gebruik een keukenmachine met kneedhaak om een glad deeg te maken. Het deeg kneden kan uiteraard ook met de hand, gelijk een goede work-out! Kneed het deeg dan tot het niet meer plakt een een mooie bol geworden is. Laat het deeg vervolgens in een kom, afgedekt met een vochtige theedoek, op kamertemperatuur rijzen tot het volume aanzienlijk is toegenomen (ongeveer 30 minuten).