arrow_drop_up arrow_drop_down
24 juli 2019 

Yogonaise

Belangrijk: neem echte Griekse yoghurt, niet de Griekse stijl yoghurt. Die is te dun. De echte Griekse yoghurt is er ook in een 0%-vet variant.

Het is moeilijk te voorspellen hoeveel yogonaise je krijgt met 1 eierdooier, dat scheelt per keer. Als je de yogonaise een aantal dagen in de koelkast wil bewaren, neem er dan twee.

Zelf een mayonaise maken is heel eenvoudig. Het smaakt ook verrukkelijk, zo veel beter dan uit een potje. Als je aan de lijn bent, maak je gewoon zelf een yogonaise. Feitelijk net zo lekker als de mayo, maar slanker.
Het aantal calorieën is moeilijk in te schatten, maar als je weinig gebruikt is het altijd goed.

Ingrediënten

  • Eierdooier – 1 of 2
  • (zonnebloem)olie – zo veel als nodig
  • Citroen of azijn – 1 tl
  • Griekse yoghurt – zo veel als nodig
  • Peper/zout – naar smaak

Bereiden

Belangrijk: de eieren en de olie dienen op kamertemperatuur te zijn, anders mislukt de mayo.

Pak een kom en zet deze op een natte, warme theedoek of vaatdoek – dan gaat de kom niet schuiven.

Doe 1 of 2 eierdooiers in de kom. Pak een (staaf)mixer met garde(s) en mix. Nu voeg je heel voorzichtig de olie toe, in hele dunne straaltjes. Af en toe even stoppen, steeds blijven mixen. Maak de mayo zo dik mogelijk; veel dikker dan in een potje zit.

Voeg dan zout, peper, mosterd en azijn of citroen (1 theelepel) toe. Eerst zo weinig mogelijk, even mixen en proeven. Ik doe bijvoorbeeld wel 1,5 eetlepel mosterd erbij, maar niet iedereen vindt dat lekker. Doe er dan 1 of 2 eetlepels Griekse yoghurt bij, roer dat met een gewone lepel door de mayo heen.

 

Over de schrijver
Reactie plaatsen

Koekje erbij?